به طور کلی میتوان ادعا نمود که روش تنزیل جریانات نقدی مهمترین و محبوبترین جهت ارزشگذاری کسب و کارهای نوپا میباشد. اما نکته حائز اهمیت در مورد این روش آن است که عملکرد این روش تا حدود زیادی به دادههای وروری آن بستگی دارد. در مورد شرکتهای با سابقه این دادهها معمولا از طریق صورتهای مالی اخیر شرکت، عملکرد گذشته شرکت در زمینه ایجاد درآمد و سود و در نهایت وضعیت بازار و سایر رقبا استخراج میشود. اما در مورد استارتاپها و در کسب و کارهای نوپا معمولا برخی و گاهی هیچ کدام از این منابع به طور کامل در دسترس نیست. چرا که اولا عمر اینگونه کسب و کارها معمولا کمتر از یک یا دو سال میباشد و صورتهای مالی چندانی از گذشته آنها در دسترس نیست. دوم آنکه بسیاری از کسب و کارهای نوپا در سالیان ابتدایی فعالیت خود به سوددهی نرسیدهاند و وضعیت درآمدی آنها نیز اطلاعات ناچیزی را در رابطه با نرخ رشد مورد انتظار آنها میدهد که البته این اطلاعات از اهمیت زیادی برخوردار هستند و سوم اینکه بسیاری از این شرکتها در صنعت خود رقیب چندانی ندارند و به عنوان یک کسب و کار پیشرو و نوآورانه فعالیت میکنند. وجود این موضوعات موجب پیچیده شدن بکارگیری این روش برای کسب و کارهای نوپا میباشد.
اما با تمام این محدودیتها، روش DCF متداولترین روش برای ارزشگذاری استارتاپها در بسیاری از شرکتها میباشد. بسیاری از متخصصین معتقدند که هرچه از عمر یک کسب و کار بیشتر بگذرد، کارایی این روش بیشتر شده و عملکرد بهتری را از خود نشان میدهند. برخی نیز معتقدند که در مراحل اولیه شکلگیری استارتاپ این روش عملکرد خوبی را نخواهد داشت و باید از سایر روشهای ارزشگذاری استفاده شود.
روش DCF عبارت است از تنزیل جریانات نقدی آتی کسب و کار به زمان فعلی به منظور یافتن ارزش خالص این جریانات در زمان حال. بنابراین رابطه کلی روش DCF به شکل زیر میباشد.
برای ارزشگذاری استارتاپ با روش تنزیل جریانات نقد، ابتدا باید پیشبینی کنیم که استارتاپ چه درآمد و هزینههایی در آینده خواهد داشت. درآمدها و هزینهها در واقع همان جریانهای نقد استارتاپ هستند. با جمع درآمدها و هزینههای استارتاپ در پایان هر سال میتوانیم سود یا زیان آن را محاسبه کنیم. به عدد به دست آمده در پایان هر سال، جریان های نقد آزاد گفته میشود. این رقم نشانگر پتانسیل استارتاپ برای سودآوری در آینده است.
پس از محاسبه جریان های نقد آزاد، با در نظر گرفتن نرخ تنزیل متناسب با ریسکهای استارتاپ میتوان ارزش این جریان های نقد را در زمان حال به دست آورد. نرخ تنزیل نشان دهنده بازده مورد انتظار سرمایهگذاران است به طوری که تمام ریسکهای موجود در سرمایهگذاری در آن لحاظ شده باشند. ارزش فعلی جریان های نقد استارتاپ در آینده، نشانگر ارزش استارتاپ در زمان حال است.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه ارائه خدمت ارزشگذاری تدبیر سینا با ما در تماس باشید.